Omveltning søkes

Publisert 02.09.2013

Dersom du er misfornøyd - gjør noe med det. Og dersom du ikke ønsker å bli misfornøyd i framtiden - gjør noe med det nå.

Omstilling og transformasjon er to ord du må kunne dersom du skal være med i klimadebatten framover. Og du bør også ta inn over deg at her er det ikke snakk om å sortere søppel eller å sykle til butikken. Det vi snakker om nå, er en forvandling fra innerst til ytterst.

– Transformasjon må være en radikal forandring. Vi skal bevege oss fra der vi er og nøyaktig dit vi ønsker å være, sier den afrikanske poeten og aktivisten Nnimmo Bassey. – Vi må ha en drøm om hvor vi vil, hva slags framtid vi ønsker oss. Så ser vi på hva som forhindrer oss fra å komme dit vi vil.

Bassey besøkte nylig Norge for å være med på konferansen «Transformation in a changing climate» sammen med CICERO og Universitetet i Oslo. Bassey leder nettverket Oilwatch International, og er en viktig støttespiller for norske miljøorganisasjoner som arbeider for å forhindre petroleumsvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Han fikk i 2012 Raftoprisen for mangeårig kamp for menneskers rett til liv, helse, mat og vann.

Før konferansen i Oslo publiserte CICEROs forskningsleder Asuncion Lera St. Clair sammen med professor Karen O’Brien ved Universitetet i Oslo en kronikk der de understreket at vi faktisk ikke trenger flere vitenskapelige debatter om hvorvidt klimaet endrer seg for å vite at framtiden til barna våre ikke er så forutsigbar som vi trodde.

«Det er liten grunn til å tro at framtiden vil være preget av overflod og trygghet», skriver forskerne.
St. Clair og O’Brien påpeker at vi må bruke framtiden som en mulighet til å tenke nytt og eksperimentelt, at vi ikke lenger kan stole på de forutsigbare tenkemåtene vi har hatt til nå. Vi må i tillegg godta både at transformasjon verken er nøytralt eller upolitisk, og at omfattende endringer kan ha uønskede konsekvenser. Og selv om myndighetene må ta ledelsen, så er det ifølge St. Clair og O’Brien helt nødvendig at vi alle er med på å diskutere den forandringen som vi vet vi må få til. Og først og fremst må vi unngå å la være å gjøre noe.
Omveltning søkes

Transformasjon er en radikal forandring, mener Nnimmo Bassey. Her ser vi ham i samtale med BBC World News' tidligere ankerkvinne Nisha Pillai under konferansen «Oslo Extreme Dialogue on Climate Extremes - Building a Bridge to the Future» i Oslo i juni. Foto: Monica Bjermeland

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Magasinet Klima nummer 4, 2013